Colectarea selectivă a deşeurilor în Bucureşti

07/01/2014 by: Luiza Manolea

CC By http://www.flickr.com/photos/nihonbunka32774212  Din ianuarie 2014 vom fi sancţionaţi dacă nu strângem deşeurile separat:

  • deşeuri reciclabile : hârtie, carton, plastic, PET-uri, sticle, doze de aluminiu ;
  • celelalte deşeuri menajere care au mai rămas.

 

Care sunt sancţiunile ?

În primul rând, o majorare cu 50 % a tarifului de ridicare a deşeurilor aplicată de operatorul de salubritate, dacă nu sortăm deşeurile în reciclabile şi reziduale menajere.

În al doilea rând, riscăm o amendă între 500 şi 2000 de lei, dacă :

  • nu colectăm separat deşeurile în reciclabile şi reziduale menajere ;
  • nu folosim recipientele corecte, adică : europubele ori saci pentru reciclabile şi europubele sau containere pentru deşeurile reziduale menajere ;
  • asociaţiile de proprietari/ locatari nu iau măsuri de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor ;
  • asociaţiile de proprietari/ locatari nu desemnează o persoană care să predea deşeurile reciclabile operatorului de salubrizare la data şi ora stabilită de acesta din urmă.

Constatarea şi aplicarea sancţiunilor se face de o persoană stabilită de către Primarul General al Bucureştiului.

Pe de altă parte, dacă vom colecta selectiv deşeurile menajere, vom profita de o reducere de până la 10 % a tarifului practicat de operatorul de salubritate (deci, nu obligatoriu 10%), doar dacă atingem o ţintă minimă de 0,75 kg/ persoană/ lună din cantitatea de deşeuri strânsă.

Toate acestea sunt prevăzute în Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 109 din 30.08.2012, HCGMB 109/2012 colectare selectiva deseuri, care a intrat în vigoare în data de 29.09.2012, cu excepţia prevederilor privind amenzile aplicabile asociaţiilor de proprietari/ locatari şi proprietarilor de case individuale, care au intrat în vigoare de la 01.01.2014. Anexa Hotărârii o găsiţi aici: Anexa la HCGMB 109/2012.

Comments

One Response to “Colectarea selectivă a deşeurilor în Bucureşti”
  1. cristi gene says:

    Masurile luate sunt binevenite, intrucat suntem pe ultimele locuri in Europa la colectarea selectiva. Dar in acelasi timp ar trebui sanctionate si firmele de salubrizare care nu colecteaza la timp deseurile.

Leave a Reply