Colectarea selectivă a deşeurilor în Bucureşti
07/01/2014 by: Luiza Manolea Din ianuarie 2014 vom fi sancţionaţi dacă nu strângem deşeurile separat:
- deşeuri reciclabile : hârtie, carton, plastic, PET-uri, sticle, doze de aluminiu ;
- celelalte deşeuri menajere care au mai rămas.
Care sunt sancţiunile ?
În primul rând, o majorare cu 50 % a tarifului de ridicare a deşeurilor aplicată de operatorul de salubritate, dacă nu sortăm deşeurile în reciclabile şi reziduale menajere.
În al doilea rând, riscăm o amendă între 500 şi 2000 de lei, dacă :
- nu colectăm separat deşeurile în reciclabile şi reziduale menajere ;
- nu folosim recipientele corecte, adică : europubele ori saci pentru reciclabile şi europubele sau containere pentru deşeurile reziduale menajere ;
- asociaţiile de proprietari/ locatari nu iau măsuri de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor ;
- asociaţiile de proprietari/ locatari nu desemnează o persoană care să predea deşeurile reciclabile operatorului de salubrizare la data şi ora stabilită de acesta din urmă.
Constatarea şi aplicarea sancţiunilor se face de o persoană stabilită de către Primarul General al Bucureştiului.
Pe de altă parte, dacă vom colecta selectiv deşeurile menajere, vom profita de o reducere de până la 10 % a tarifului practicat de operatorul de salubritate (deci, nu obligatoriu 10%), doar dacă atingem o ţintă minimă de 0,75 kg/ persoană/ lună din cantitatea de deşeuri strânsă.
Toate acestea sunt prevăzute în Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 109 din 30.08.2012, HCGMB 109/2012 colectare selectiva deseuri, care a intrat în vigoare în data de 29.09.2012, cu excepţia prevederilor privind amenzile aplicabile asociaţiilor de proprietari/ locatari şi proprietarilor de case individuale, care au intrat în vigoare de la 01.01.2014. Anexa Hotărârii o găsiţi aici: Anexa la HCGMB 109/2012.