Consultare publica privind solutionarea in UE a litigiilor de valori mici

25/03/2013 by: Luiza Manolea

CC By http//www.flickr.com/photos/jeffschwartz36344961În 19 martie 2013 s-a deschis consultarea publică pe subiectul: Este procedura europeană de soluţionare a cererilor cu valoare redusă un instrument util pentru consumatorii şi IMM-urile implicate în dispute rezultate în urma unor tranzacţii transfrontaliere?

Iată ce întrebări ne sunt puse:

Formatul standard de cerere presupus de European Small Claims Procedure Regulation este uşor de înţeles, completat şi utilizat? Ce elemente ar putea fi îmbunătăţite? Vi se oferă asistenţă gratuită din partea statului membru în care domiciliaţi pentru a completa această cerere?

Ar trebui ca această procedură să se adreseze şi unor litigii cu valori mai mari decât 10.000 de euro? Dacă da, care ar fi limita lor superioară?

Credeţi că ar trebui întărite sancţiunile aplicabile pentru nerespectarea termenelor procedurale prevăzute de procedură?

Taxele judiciare solicitate de instanţă vă împiedică să utilizaţi eficient această facilitate? Cum ar trebui soluţionate costurile legate de traduceri, transmiterea documentelor, cheltuielile de deplasare în cazul unei audieri pentru părţi şi martori?

Credeţi că vânzătorul de produse sau furnizorul de servicii care a comunicat pe mail în procesul de ofertare cu clientul persoană fizică sau IMM ar trebui obligat să accepte plângerile acestora tot pe calea unei comunicări electronice pe mail?

Dacă instanţele de judecată ar fi obligate să se echipeze cu sisteme de videoconferinţă şi să accepte comunicările electronice de documente, acest lucru ar favoriza rezolvarea litigiilor transfrontaliere?

Dispuneţi de informaţii structurate şi actualizate din partea Ministerului Justiţiei din statul membru unde domiciliaţi privind condiţiile de aplicare a acestei proceduri europene în România?

Data limită de exprimare a opiniilor este 10 iunie 2013. Le puteţi trimite la adresa:   JUST-CIVIL-COOPATec.europa.eu

Filed under: Afaceri,Legislatie

Leave a Reply