Strategia energetica nationala 2011 – 2035

20/06/2011 by: Luiza Manolea

CC By http://www.flickr.com/photos/39852239@N03Strategia energetica nationala pentru perioada 2011 – 2035, intr-un prim draft accesibil pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, se afla in dezbatere publica.

Extragem din acest draft cateva masuri care sunt relevante domeniului constructiilor:

(i)                  in ce priveste obiectivul referitor la ponderea energiei din surse regenerabile din consumul final:

–         Elaborarea Ghidului privind utilizarea surselor regenerabile de energie la clădirile noi şi existente

–         Promovarea utilizării surselor regenerabile locale pentru producerea energiei electrice şi termice la consumatorii finali (clădiri)

(ii)                in ce priveste obiectivul referitor la cresterea eficientei energetice:

–         Continuarea programului “Termoficare 2006-2015 căldură şi confort” (vezi HG 462/2006);

–         Continuarea Programului de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe;

–         Extinderea Programului naţional de eficienţă energetică (reabilitarea sistemului de termoficare, reabilitarea clădirilor publice şi eficientizarea iluminatului public) pentru perioada 2011 – 2015;

–         Aplicarea de către autorităţile publice centrale şi locale a art. 7 al OG nr. 22/2008 privind eficienţa energetică şi promovarea utilizării la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie.

Opiniile asupra Strategiei pot fi trimise la adresele: dezbateripublice@minind.ro, sandulescu@minind.ro pana la data de 23 iunie 2011.

Importanta este dezbaterea publica pe care Ministerul o organizeaza in data de 30 iunie 2011 cu începere de la ora 10.30, la SC Electrica SA, str. Grigore Alexandrescu nr. 9, sala Radu Zane si la care oricine interesat poate lua parte, daca se inscrie printr-un mesaj transmis birou_presa@minind.ro.

Comments

3 Responses to “Strategia energetica nationala 2011 – 2035”
  1. Dan Secheres says:

    Una dintre marile probleme ale chiriasilor care au birouri in cladirile noi este atitudinea proprietarului referitoare la eficienta energetica. Noi intalnim des situatii in care spatiile comune sunt permanent iluminate desi sunt foarte bine iluminate de soare. In astfel de situatii, chiriasul este obligat de proprietar prin contract sa plateasca cota din consumurile spatiilor comune desi semnaleaza permanent risipa de energie. Probabil o masura de ajutor ar fi obligarea proprietarului sa aplice programe EE pt iluminat (toate sistemele de iluminat) si sa puna la dispozitia chiriasilor informatii in timp real cu privire la toate consumurile de energie din cladirea respectiva. Cu stima. Dan Secheres

Leave a Reply