Sprijin legislativ pentru dezvoltarea infrastructurii

03/01/2011 by: Luiza Manolea

CC By SA http://www.flickr.com/photos/sindykids.jpgSfarsitul anului 2010 si inceputul anului 2011 aduc modificari legislative importante, care vin sa sprijine, cel putin teoretic, dezvoltarea infrastructurii in Romania.

Astfel, in noiembrie 2010 Guvernul a aprobat Programul national de dezvoltare a infrastructurii prin OUG nr. 105/2010. Acesta stabileste ca proiecte prioritare : realizarea a 10.000 km drumuri judetene si de interes local, reabilitarea si modernizarea satelor, realizarea retelelor de canalizare si statii de epurare a apelor uzate în localităti, realizarea retelelor de alimentare cu apa a localitătilor, Realizarea investitilor în infrastructura de mediu, Reabilitarea si protectia zonei costiere.

In sprijinul punerii acestor proiecte in practica a venit si legislatia mult asteptata, insa controversata, a parteneriatului public-privat, prin Legea nr. 178/2010, ale carei norme metodologice au intrat in vigoare in 13 decembrie 2010, prin HG nr. 1239/2010.

In plus, a aparut o legislatie speciala intr-un domeniu nu chiar atat de disputat ca achizitiile publice, insa tot atat de important: exproprierile. Astfel, din 23 decembrie 2010 avem noi reguli stabilite prin Legea nr. 255/2010. Aceasta lege este derogatorie de la regulile generale stabilite prin Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica si se doreste sa sprijine realizarea unei palete largi de obiective, cum ar fi:

– lucrări de constructie, reabilitare si modernizare de drumuri de interes national, judetean si local;

– statii de pompare, precum si alte constructii hidrotehnice realizate pe ape;

– lucrări de interes national de dezvoltare a producerii, transportului si distributiei de energie electrică si gaze naturale.

Inceputul anului 2011 ne aduce noi prevederi ale legislatiei achizitiilor publice prin adoptarea Legii nr. 278/2010, in vigoare din 3 ianuarie 2010, care modifica in mod substantial OUG nr. 76/2010 si, in consecinta, modifica OUG nr. 34/2010 privind achizitiile publice. Printre modificarile aduse, atrag atentia cele care vizeaza:

– sfera de aplicare a OUG 34/2006 privind achizitiile publice;

– procedura de publicare a anunturilor si cea de semnare a contractelor;

– contestatiile (detalii puteti gasi in acest articol publicat pe site-ul hotnews.ro);

– procedura de obtinere a despagubirilor;

– organizarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.

Asadar, cu toate ca este perfectibila in multe aspecte si poate chiar injusta – daca nu ilegala – in ochii multor operatori economici ori viitori proprietari expropriati, aceasta legislatie recent adoptata arata interesul pe care decidentii il au in dezvoltarea infrastructurii in Romania.

Comments

One Response to “Sprijin legislativ pentru dezvoltarea infrastructurii”
  1. AerExpress says:

    Interesant ar fi sa vedem acum cate s-au realizat din maretele planuri de acum 2 ani…

Leave a Reply