Premii pentru initiative locale privind energia regenerabila si eficienta energetica

11/03/2010 by: Luiza Manolea

Pe 17 martie 2010 vom afla care initiativa locala, ce a adus o contributie pozitiva in domeniul eficientei energetice ori in folosirea energiilor regenerabile, este castigatoarea Premiului ManagEnergy Local Energy Action.

Ce este ManagEnergy, despre ce initiative locale este vorba si ce inseamna acest premiu gasiti cateva informatii in cele ce urmeaza.

1. Despre ManagEnergy :

ManagEnergy este un proiect al Comisiei Europene, care face parte din programul « Intelligent Energy-Europe ». A fost creat pentru a sprijini activitatea celor aproximativ 400 de agentii in domeniul energiei create in intreg spatiu al Uniunii Europene.

Ce activitate au aceste agentii? Aceste agentii infiintate la nivel local ori regional actioneaza in sensul atingerii obiectivelor fixate inca din 2007 prin Politici privind Energia in Europa, si anume :
– reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 30% (fata de nivelul acestora din anul 1990),
– imbunatatirea eficientei energetice cu 20%,
– cresterea participarii energiei regenerabile la 20% din totalul energiei consumate,
– cresterea nivelului biocarburantilor pentru transport la 10%.

Pe langa faptul ca ManagEnergy si-a facut un scop din facilitarea schimbului de informatii, a furnizarii de informatii referitoare la politicile din sectorul energetic si la posibilitatile de finantare, legat de studiile de caz, sprijina strangerea acestora si raspandirea exemplelor bune (good practice) in domeniul eficientei energetice si a energiilor regenerabile.

2. Despre initiativele locale

Este vorba despre initiativele locale care :
– actioneaza in sectorul energetic si :
o aduc o contributie pozitiva privind eficienta energetica ori folosirea energiilor regenerabile, precum si
o pot fi reproduse de catre alti actori locali ori regionali in sectorul energiei.
– se inscriu in competitie prin completarea formularului de la adresa : http://www.managenergy.net/gp.html#submitcs si transmiterea lui la award@managenergy.net.

Odata inscrise, aceste initiative locale – studii de caz sunt trecute prin « sita » unor criterii obiective, pentru a fi selectate in vederea castigarii titlului de « exemplu bun » (good practice).

Din 637 de studii de caz trimise, 81 au fost selectate ca bune exemple, 2 dintre acestea fiind proiecte din Romania: RESINBUIL – care viza promovarea surselor de energie regenerabila in constructii rezidentiale si « Zi fara masina ! » (ziua de 22 septembrie) – proiect din 2006 care a continuat si in anii ce au urmat.

3. Despre Premiul ManagEnergy Local Energy Action

Avantajul ca o initiativa sa fie considerata un bun exemplu (good practice) ?
Toate studiile de caz considerate bune exemple beneficiaza de o vizibilitate suplimentara, fiind promovate pe site-ul ManagEnergy, in brosurile pe care aceasta le distribuie si cu ocazia numeroaselor evenimente la care ManagEnergy participa.

Mai mult, cu ceva noroc, daca initiativa ta chiar castiga competitia, va putea sa fie prezentata la Conferinta anuala a ManagEngery – ceea ce reprezinta o oportunitate extraordinara de a te face cunoscut si de a-ti face cunoscut proiectul.

Asadar, mult succes participantilor inscrisi la competitia de anul acesta si, la nominalizarea castigatorului din 17 martie 2010, fie sa invinga cel mai bun !

Leave a Reply