Program eficienta energetica a blocurilor de locuinte

05/11/2012 by: Luiza Manolea

CC By http://www.flickr.com/photos/jihef7441726Cat?

Este vorba de finantare nerambursabila pentru proiectele în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, domeniul major de intervenţie 1.2. „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinte”.

In prezent, fiecare regiune de dezvoltare din cele 8 are alocate fonduri de 22,80 milioane euro (FEDR + Buget de stat, reprezentând 60% din valoarea eligibilă), deci, in mod egal. Insa, Autoritatea de Management va decide la 30 mai 2013 realocarea acestora, in functie de cate cereri au fost depuse. Un beneficiar, cum ar fi un sector al Bucurestiului poate primi finantare nerambursabila peste limita de 35% din alocarea financiara (FEDR + buget de stat) aferentă regiunii respective doar dupa o eventuala realocare a fondurilor (dupa 30 mai 2013).

Autoritatea de Management va veni cu mecanisme prin care sa finanteze contributiile unităţilor administrativ-teritoriale si asociatiilor de proprietari, prin sprijinul unor institutii financiare internationale. Le asteptam.

De ce?

Ghidul solicitantului ne da cateva cifre care justifica alocarea fondurilor pentru lucrari de imbunatatire a eficientei energetice in cladirile rezidentiale:

  • Clădirile rezidenţiale reprezinta aproximativ 95,4% din totalul clădirilor din Romania, dintre care aproximativ 95% sunt ocupate de proprietari. La data de 31 decembrie 2009, în proprietatea statului mai erau doar 3,2% din locuinţe în mediul urban şi doar 1,2% în zonele rurale (comunele).
  • Peste jumătate din clădirile rezidenţiale au fost construite înainte de anul 1970 si au consumuri de energie pentru incalzire cuprinse între 137-220 kWh/m2.
  • Consumul de energie termică pentru încălzire şi apă caldă menajera în gospodării reprezintă aproximativ 80% din consumul de energie in clădiri.
  • Potenţialul de economisire a energiei în clădirile rezidenţiale este estimat, in medie, la aproximativ 38%.
  • Consumul specific de caldura si apa calda menajera in cladirile din Romania este dublu faţă de cele din Europa de Vest, de unde si rata mai inalta a emisiilor de poluare.

Ce?

Lucrari de imbunatatire a eficientei energetice a blocurilor astfel incat:

  • sa micsoreze cu minim 40% consumul de energie pentru incalzire şi
  • sa se atinga un consum specific de energie pentru încălzire nu mai mare de:
  • 90 kWh/m2/an pentru zonele climatice I şi II ;
  • 100 kWh/m2/an pentru zonele climatice III şi IV.

Zonele climatice sunt cele definite in SR 1907-1 din 1997: Instalaţii de încălzire. Necesarul de căldură de calcul. Prescripţii de calcul (vezi pagina 20 din document).

Cine?

Solicitantii finantarilor nerambursabile pot fi doar unitatile administrativ teritoriale reprezentate de autoritatile publice locale (orase, municipii, sectoarele Bucurestiului).

Nu sunt eligibile acele autoritati care, pentru activitatile propuse spre finantare:

  • au mai fost finanţate din fonduri publice în ultimii 5 ani înainte de data depunerii cererii de finanţare
  • beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanţare.

Cand?/ Pana cand?

Cererile de finantare vor putea fi depuse incepand cu data de 3 decembrie 2012 (termenul a fost amanat de la 15 noiembrie 2012).

Finalizarea investitiilor pentru care se va apela la acest mod de finantare va trebui sa aiba loc inainte de 31 iulie 2015.

Comments

2 Responses to “Program eficienta energetica a blocurilor de locuinte”
  1. mediatorul says:

    Numai de s-ar face !

  2. emili says:

    Noi cei din blocurile de dinainte de 1950 suntem discriminati. De ce nu se aproba normele metodologice? De ce noua nu ni se suventioneaza caldura. Nu credeti ca bataia de joc este cam mare.

Leave a Reply