Ce litigii pot apărea în legătură cu construirea de clădiri verzi
15/10/2012 by: Luiza ManoleaÎn construirea oricărei clădiri pot apărea diverse neînţelegeri, nu numai la construirea unor clădiri sustenabile. Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare şi câteva specificităţi ale construirii de clădiri verzi, ce au făcut obiectul unor litigii, astfel încât să ne luăm toate măsurile de precauţie şi să le evităm.
Dar ce ar putea determina un diferend la construcţia unei clădiri verzi? Pentru a răspunde la această întrebare ar trebui mai întâi să punem în evidenţă caracteristicile unei astfel de clădiri sustenabile care ar putea cauza neînţelegeri:
Materialele de construcţie
O clădire verde este o clădire care poate folosi materiale de construcţie noi, inovative, care, pe lângă faptul că sunt eficiente energetic, sănătoase şi prietenoase cu mediul înconjurător, se poate întâmpla să fie încă prea puţin verificate cu privire la comportamentul lor în timp. Prin urmare, viciile de construcţie ar putea să aibă drept cauze tocmai alegerea neadecvată a unor materiale de construire şi/sau proasta punere în operă a unor astfel de materiale din lipsa experienţei lucrătorilor.
Respectarea unui anumit nivel de sustenabilitate
Stă la alegerea investitorului cât de sustenabilă să fie clădirea pe care doreşte să o construiască. Există şi anumite criterii după care se poate lua, criterii ce stau la baza unor scheme de certificare a clădirilor verzi, cum ar fi LEED, BREEAM, DGNB etc. Astfel, o clădire poate fi certificată „LEED Gold” sau, dacă primeşte un punctaj superior pentru îndeplinirea unor criterii de sustenabilitate suplimentare, chiar un „LEED Platinum” – cea mai înaltă calificare în cadrul schemei LEED.
O dată hotărât asupra unui anumit grad de sustenabilitate, investitorul are şi pretenţia ca la finalul lucrărilor de construcţie, clădirea chiar să atingă acel nivel de sustenabilitate. De aici şi posibilele neînţelegeri cu privire la atingerea ori la pierderea acelui nivel promis.
Pierderi suferite urmare neatingerii unui anumit nivel de sustenabilitate promis
Multe sunt ţările care acordă stimulente pentru promovarea clădirilor verzi, având în vedere beneficiile pe care acestea le aduc comunităţilor locale prin atragerea de inovaţii, crearea unor locuri de muncă, reducerea poluării, crearea de activităţi economice adiacente construcţiei clădirilor sustenabile (de exemplu, stimularea transportului în comun, element ce constituie criteriu de punctare în schemele de cerificare voluntară). Printre aceste stimulente se pot enumera şi reduceri (vezi, de exemplu, reducerea impozitului pe clădiri în Cluj-Napoca) ori scutiri de taxe, care sunt condiţionate de atingerea unui anumit nivel al sustenabilităţii clădirii. Astfel, se poate întâmpla ca proprietarul să piardă aceste beneficii financiare din cauza nerespectării atingerii nivelului de sustenabilitate promis de consultant şi asumat de constructor.
Toate aceste riscuri pot fi, însă limitate ori chiar eliminate printr-o bună înţelegere atât a ceea ce înseamnă îndeplinirea de criterii de sustenabilitate ale unei clădiri, cât şi a motivului pentru care investitorul ori proprietarul doreşte să construiască o clădire verde.