Manageri energetici – persoane fizice autorizate
31/08/2011 by: Luiza ManoleaDin 25 august 2011 a intrat in vigoare Ordinul ANRE nr. 34/2011 prin care modifica Anexa nr. 2 – Regulamentul pentru atestarea managerilor energetici din Ordinul nr. 42/2010 (versiunea actualizata se gaseste aici).
Modificarile privesc reglementarea situatiei in care un manager energetic doreste sa isi desfasoare activitatea nu ca salariat, ci ca persoana fizica autorizata.
Asadar, daca o persoana fizica autorizata (PFA – organizata in baza OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale) doreste sa devina manager energetic:
1. PFA-ul va trebui sa obtina atestarea din partea ANRE, pentru care, potrivit noii modificari a Ordinului nr. 42/2010, va trebui ca, in plus fata de persoanele fizice, sa depuna copie de pe certificatul de inregistrare la Registrul comertului din care să rezulte că desfăşoară activităţi în domeniul serviciilor energetice şi/sau al consultanţei energetice.
Acest lucru va implica o formalitate in plus pentru PFA-uri: modificarea actului constitutiv , prin modificarea activitatii principale, astfel incat sa raspunda cerintei de a fi in domeniul serviciilor energetice si/sau al consultantei energetice. Cum CAEN Rev. 2 nu prevede vreo activitate care sa sune exact cum se cere “servicii energetice”, “consultanta energetica”, atunci va trebui ca PFA-ul sa-si aleaga drept activitate principala activitatea care se apropie cel mai mult de cele cerute.
De ce trebuie modificata tocmai activitatea principala si nu poate fi adaugata o activitate secundara? Pentru ca Ordinul 34/2011 cere ca PFA-ul sa depuna in vederea atestarii ca manager energetic certificatul de inregistrare, iar acesta nu mentioneaza decat activitatea principala. Daca ar fi trebuit depus doar un certificat constatator in care sa fi fost enumerate toate activitatile, inclusiv cele secundare, alta ar fi fost situatia. Insa, prin aceasta cerinta restrictiva, PFA-urile vor fi obligate sa isi modifice insasi activitatea principala.
2. Dupa atestare, PFA-ul poate sa incheie un contract de management energetic direct cu operatorii economici care consumă energie echivalenta cu mai mult de 1.000 tone petrol pe an.
* * *
Prin codul COR este recunoscuta profesia de “manager energetic”.
Intrebarea mea este:
Care este pozitia in ultima editie a codului CAEN pozitie care reglementeaza activitatea de “prestari servicii energetice”, dar cea de “consultanta energetica”?
Rugaminte mare: unde pot gasi un model de “contract de management energetic”?
Multumesc anticipat!
In ce priveste CAEN, cum nu exista anume o activitate care sa se numeasca chiar asa: “prestari servicii energetice” sau “consultanta energetica”, trebuie sa gasiti una cat mai apropiata de ceea ce doriti (o idee ar putea fi: 8299 – Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a.). Pentru un simplu “model” de contract, va sugerez sa plecati de la un simplu contract de prestari de servicii. Ce va face diferenta sunt clauzele speciale managementului energetic; iar aici puteti sa va inspirati din OG 22/2008.
Va rog se imi spuneti ce documentatie trebuie depusa la ANRE pentru autorizare PERSOANA FIZICA AUTORIZATA
VA MULTUMESC
7112 Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea