Jurisprudenta romaneasca si europeana accesibila in mod gratuit

19/04/2010 by: Luiza Manolea

Scara in spirala Imagine http://www.flickr.com/photos/liberato CC BY SA
In Romania, jurisprudenta inca reprezinta un subiect de controversa, atat cat priveste accesul public si gratuit la acesta, cat si caracterul ei unitar. Asadar, cu toate ca exista atat initiative publice, cat si private, ele nu ofera o imagine completa, ci doar franturi, dupa cum veti vedea in exemplele de mai jos:

Portalul instantelor de judecata din Romania ofera doar anumite hotarari judecatoresti si doar de la anumite instante de judecata; motorul de cautare este destul de rigid: http://portal.just.ro/Jurisprudenta.aspx;

Jurindex se doreste sa contina jurisprudenta tuturor instantelor; deocamdata, doar unele instante au publicat hoarari, “fruntasa” fiind doar Tribunalul Vrancea, care a si avut aceasta initiativa. Motorul de cautare are destul de mult loc pentru imbunatatire: http://www.jurisprudenta.org/info.aspx;

– Site-ul http://www.jurisprudenta.com/jurisprudenta/ ofera si el anumite hotarari; noutatea face ca o hotarare poate fi cautata dupa numele judecatorului.

– Site-ul http://www.juspedia.ro/, care are si o functie de cautare.

Consiliul National pentru Solutionarea Constestatiilor (CNSC) publica in mod curent deciziile pe care le ia, insa fara motivare: http://www.cnsc.ro/index.php/ro/decizii/decizii2010. Cu toate ca CNSC are obligatia de a publica deciziile inclusiv cu motivarea lor, potrivit art. 279 alin. 4 din OUG 34/2006,  în termen de 10 de zile de la data la care aceastea rămân definitive şi irevocabile, aceasta institutie a publicat doar 545 de decizii din cele 18.092 de decizii luate in intervalul 2006-2009: http://www.cnsc.ro/index.php/ro/buletinul-oficial/deciziibo/2009. In ce priveste anul 2010, nu este publicata nicio decizie impreuna cu motivarea sa.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene: http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=ro. Cautarea poate fi efectuata si in limba romana. Unele decizii sunt disponibile doar in limba franceza ori engleza. Motorul de cautare permite o paleta mai larga de cautari, inclusiv dupa cuvinte-cheie din textul deciziilor.

Comments

One Response to “Jurisprudenta romaneasca si europeana accesibila in mod gratuit”
  1. Adi Neacsu says:

    Intre timp s-a mai publicat totusi ceva jurisprudenta, astfel incat Tr Vrancea nu mai e fruntasul 🙂 Cu motorul de cautare aveti dreptate si daca as spune ca ne chinuim sa-l imbunatatim nu e de ajuns.

Leave a Reply