Castigatorul premiului ManagEnergy

31/03/2010 by: Luiza Manolea

Castigatorul premiului ManagEnergy pentru actiuni locale este : Energy Neighbourhoods, Beratungs- und Service-Gesellschaft Umwelt mbH
(B&SU), din Germania
.

Locurile urmatoare « pe podium » au fost ocupate de Biciclete electrice, program al municipalitatii din Verona/ Italy si de Ostend, Regiunea pentru Energie Curata, Power-Link, Belgia.

Despre castigator : B & SU este o firma de consultanta infiintata acum 15 ani de catre Senatul Berlinului si finantata din fonduri publice si europene (de municipalitatile si orasele participante, de Ministerul Economiei si Energiei, de Ministerul Mediului si Agriculturii Landului Saxonia, Ministerul Mediului al Landului Mecklenburg-Vorpommern, Directoratul General pentru Energie si Transport – in cadrul programului SAVE II).

Despre proiectul castigator : Energy Neighbourhoods este un proiect care a pornit din Belgia si care s-a derulat in 2009 in noua tari, cumuland cateva sute de comunitati. Este vorba de o competitie intre echipe de opt pana la 12 gospodarii adesea invecinate din mai multe comunitati.

O echipa de vecini intra in competitie cu alte echipe si, in acelasi timp, face un pariu cu autoritatea publica locala ca poate economisi energie de cel putin 8% intr-o perioada de sase luni prin comparatie cu anul anterior.

Gospodariile care intra in competitie beneficiaza pe durata acesteia de oameni specializati – de obicei voluntari, care ii sprijina in economisirea energiei. Aceste gospodarii pot gasi ajutor si intr-un pachet de masuri utile, cum ar fi : un audit energetic la scala mica, calcularea economisirii energiei, masuri de comunicare, materiale promotionale, schimb constant de experienta cu celelalte comunitati participante la astfel de competitii intre vecini.

Rezultatele au fost incurajatoare, intrucat obiectivul de 8% economie a consumului de energie a fost indeplinit de majoritatea comunitatilor, unele chiar ajungand la economii de 25%.

Leave a Reply